A szombathelyi Nagy Réka és Krizsán Dominik legutóbb ezüst- és bronzérmekkel tért haza a csehországi Word Artistic Dance Federation (WADF) idei világbajnokságáról, erről ITT már írtunk.
Idén első éves ifjúsági versenyzőként remekül megállták a helyüket a népes mezőnyben. A 15 esztendős Réka és a 17 éves Dominik 8 kategóriában indult és 7 bronzéremmel, valamint a tíztánc kategóriában elért ezüstéremmel térhettek haza, felkészülésüket a MOL Tehetségtámogató Program és Szombathely városa segítette.
Vas Zsolt és Borbás Csaba tanítványai jelenleg a Kanizsai Dorottya Gimnázium harmadikos, illetve elsős diákjai. A két fiatal tehetség kedvencei a latin (szamba, chachacha, rumba, paso doble, jive) és a standard (angol keringő, tangó, bécsi keringő, slow-fox, quick-step) táncok.

Mikor és hogyan kezdtétek a tánccal való ismerkedést?
Réka: kicsi korom óta a tánc körül forog az életem, hiszen már 2,5 évesen Fuchs G. Krisztina által vezetett Attitude Balettiskolába kerültem. Hamar magával ragadott az a varázs, ami ezt a műfajt körülveszi. A folyamatos balett órák, próbák, az előadások az életem részévé váltak. A klasszikus balett és a tanárnő alapozta meg azt a tudást, amelyre építve, aztán 10 évesen a társastánc területén is bátran elindulhattam. Edzőim, Kónya Péter, Herczeg Attila, Zsom Olivér, Vozár Boglárka, Borbás Csaba, Vas Zsolt és tanáraim támogattak és támogatnak a mai napig is abban az elképzelésemben, hogy ezen az úton haladjak tovább.
Dominik: Ha most visszagondolok, nagyon viccesnek tűnik, hogy 6 évesen azért kezdtem el táncolni, mert rossz volt a tartásom. Kicsit később ugyanezért kerültem aztán Fuchs G. Krisztina tanárnő balettiskolájába. Az ott eltöltött idő aztán megváltoztatott számomra sok mindent. Megerősített abban, hogy a tánc egy olyan műfaj, melyet bár sokan nem értenek, hogy fiúk hogyan is szerethetnek, olyan tulajdonságot adhat számunkra, amelyet más sport nem feltétlen.

Hogyan tudjátok az iskolát és a napi edzéseket összehangolni?
Réka: a Kanizsai Dorottya Gimnázium első éves tanulójaként az idei év a tanulás szempontjából is egy minőségi változást hozott számomra. A tanulás és a tánc mellett nem sok szabadidőnk marad, de azt igyekszem jól beosztani. Így marad időm olvasni és arra is, hogy a barátokkal moziba, vagy csak egyet beszélgetni elmenjünk.
Dominik: 17 éves vagyok, a Kanizsai Dorottya Gimnázium 3. osztályos tanulója, angolt és számítástechnikát tanulok speciálisan. Nagyszüleimmel élek, akiknek nagyon sokat köszönhetek. A tanulás és az edzések mellett nem sok szabadidőm marad. Nagyon szeretem a számítógépes játékokat, ha időm engedi, akkor ezekkel játszom. A barátokkal szívesen járok moziba, vagy csak egyet beszélgetni.

Milyen közös programjaitok vannak?
Réka: Dominikkal ez életben is egy pár vagyunk, így a parkett mellett az egyéb programok is szinte mindig közösek.

Dominik: 2013 vége óta táncolok együtt Rékával, akivel nem csak a parketten alkotunk egy párt. Ez sokszor előny számunkra, de nem azt jelenti, hogy mindig és mindenben egyet értünk. Szerencsésnek mondhatjuk mindketten magunkat, hisz a társastáncban talán a legnehezebb dolog a megfelelő partner megtalálása. Kell, hogy mindketten ugyanolyan célokkal és elszántsággal rendelkezzünk, de jó, hogy ebben Rékával mindig egyetértünk.

Ha jól tudom, ez az esztendő nemcsak a tanulás szempontjából volt nehéz?!
Réka: valóban, mivel első éves ifik vagyunk, az idei évben nagyon nehéz volt nekünk, hisz 2-3 évvel idősebbekkel kellett versenyeznünk.
Dominik: Ez igaz, viszont nagyon sok szép eredményünk mindig átsegít a nehézségeken. Többszörös országos bajnokok vagyunk, a junior ranglistákon több dobogós helyezésünk volt és Magyar Bajnoki bronzérmesek lettünk 2016-ban. A legbüszkébbek a WADF világbajnokságon elért eredményeinkre vagyunk. Szerintem mindenki, aki versenyez, arra vágyik, hogy a himnuszt legalább egyszer neki játsszák. Nekünk ez tavaly sikerült. Az idén ezért még nehezebb volt ugyanott parkettre állni, hisz már elvárás volt, ha másnak nem is, de saját magunknak a jó szereplés. Az idén ezüstéremig sikerült teljesíteni, igaz, a korosztály már magasabb volt.

Hogy telnek az év hátralévő napjai?
Réka: az év hátralévő része már részben a pihenésé, de nem teljesen. A két ünnep között már elkezdjük a felkészülést a következő évi Magyar Bajnokságra, amely február elején lesz.

 

 

 

 

 

Dominik: sokat tanulok, a Táncművészeti Egyetemre készülök, tánctanár szeretnék lenni. Jó érzés olyan dolgot tanítani embereknek, gyerekeknek, amiben örömüket lelik, amiben kikapcsolódást találnak.

 

 

 

 

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!