Mindannyiunknak van egy gyerekkori álma, amire felnőttként talán kicsit keserű szájízzel gondol vissza. “De jó lett volna ha…” – kezdetű mondatokkal nem is lehet az önmegvalósítás útjára lépni, azonban egy hiteles és jó példa bizonyára sokakat ösztönözni fog arra, hogy a kemény munkának előbb vagy utóbb meg lesz az eredménye.

A Szombathelyről indult Németh Zoltán több nagy csapatnál is dolgozott, dolgozik a mai napig, mint erőnléti edző és sportrehabilitációs tréner. Mindezek mellett egyéni edzéseket, valamint rehabilitációs foglalkozásokat is tart, hogy a sportbarátok életét megkönnyítse. Jelenleg a Budapest MAFC férfi nb1 és U18, valamint az MTK női NB1 és U19 csapatainál dolgozik mint erőnléti edző és sportrehabilitációs tréner.

A Falco egykori erőnléti edzőjeként – első sor, balról az első helyen található Németh Zoltán.

Kevés sikersztori kerül napvilágra, főleg akkor, ha nincs benne érzelmeinkre ható részvéttel átitatott mellékszál, vagy hiányzik belőle a média felhajtása. Már pedig Németh Zoltán története nélkülözi az olcsó amerikai ponyvákban használt fordulatokat, mégis olyan pályafutás van mögötte, amelyet talán sokan irigyelnének. A serdülőként kosárlabdázó, mára erőnléti edzőként tevékenykedő fiatalember a fővárosban képzi a jövő nagy sportolóit, tart órákat vagy épp előadásokat.

Az első felmerülő kérdés, hogy hogyan indult a karriered?

– Természetesen sokat sportoltam gyerekként, a kosárlabdázás után az edzőteremben kötöttem ki. Először mint lelkes sportoló jártam le a terembe, majd 2013-ban az edzői iskolát elvégezve kezdtem el személyi edzéseket tartani. Már akkor álmodtam egy nagyot, hogy sportolókkal szeretnék foglalkozni, mert már akkor is motivált a részletesség, a mozgások pontos kivitelezése. Talán kissé száraznak tűnhet, de a helyes testtartás ugyanúgy sőt, még jobban befolyásolja az edzésünket, mint az elvégzett ismétlések vagy a heti edzésmennyiség.

Erőnléti edzőként nagy csapatoknál dolgozhattál, és dolgozol a mai napig…

– Való igaz, hiszen a Szombathelyi Haladás, az SVSE vagy épp a Falco Vulcano Energia Kc Szombathely kosárlabda csapata elég nagy névnek számít a hazai sportéletben. Minden játékosnál arra törekedtem és törekszem a mai napig, hogy a teljesítményfokozás a lehetőségekhez képest az egészség megőrzésével együtt történjen. Hiszen mindig az a legdrágább játékos, aki a padon ül.

Azért azt be kell látni, hogy elég nagy különbség van az élsportolók és a hobbisportoló között.

– Részben igazad van, hiszen mindenkinek más a célja, ugyanakkor mindenkit az motivál, hogy jobb legyen, illetve elérje azt, amit szeretne. Kicsit leegyszerűsítve: minden ember testfelépítésre hasonló, vagyis az anatómia az mindenkinél ugyan az. Viszont az eltérő napi tevékenységük miatt más terhelés éri szervezetüket, ezért egyesek nagyobb diszfunkcióval küszködnek, mint mások. Filozófiám alapját képezi ezeknek a diszfunkcióknak a helyreállítása egyedi, innovatív mérésekkel, technikákkal. Az aktív hétköznapi ember vagy épp a profi sportoló életében is döntő szerepet játszik az erőnlét, amely a fizikai és mentális teljesítőképesség, azaz a teljesítmény alapfeltétele.

Személyi és erőnléti edzőként kezdted a pályafutásod, viszont 3 éve már, hogy mobilizációs tréningekkel és fascia terápiával bővítetted a szakmai háttered. Hasznosnak érezted kiegészíteni az edzői profilt?

– Mindenképpen hasznosnak, eredményesnek és izgalmasnak éreztem a változást, hiszen elsőként saját magam “páciense” voltam. Egy mentorom szavaival élve, én voltam a kísérletet vezető tudós és a kísérlet alanya is. Volt egy műtétre váró vállsérülésem, és mivel éreztem, hogy ennek nem kell így lennie, elkezdtem tanulni. Pár hónapra rá sikerült helyreállítanom a vállamat, így elkerültem a műtétet. Óriási öröm volt ez számomra, és ezt az örömöt osztom meg az emberekkel a mai napig azzal, hogy az ő problémáikat, fájdalmaikat igyekszem helyrehozni. Szóval váltásnak semmiképp sem mondanám, inkább kiegészítésnek. A sportrehabilitáció számomra nagyon passzol az edzői profilba.

Mondtad, hogy sportrehabilitáció. Csak sportolókkal foglalkozol ezen a téren?

– Nem, a sportrehabilitáció nem csak sportolókkal foglalkozik. Teljesen mindegy, hogy az adott ember profi vagy éppen hobbisportoló, irodai vagy fizikai dolgozó/munkás. A lágyszövet az lágyszövet, a medence az medence. Nagyon hasonlóak vagyunk, mégis mások. Ettől is szép és izgalmas ez a terület.

Azonban nemcsak edzéseket tartasz, fascia terápiával foglalkozol, hanem felkérés esetén előadást is tartasz.

– Így van, legutóbb a Magyar Röplabda Szövetség felkérésének tehettem eleget egy edzői továbbképzésén, ahol a váll stabilizációján volt a fő hangsúly. Emellett szó esett még sérülésekről, prevencióról és rehabilitációról is. Ugyanígy 2017-ben, csak kicsit korábban tartottam workshopot az ország egy kiemelkedő oktatási- és terápiaközpontjában, valamint előadóként voltam részese az országban először megrendezésre kerülő Kötélugró Instruktor képzésnek. Mindent összefoglalva nagyon boldog vagyok, hogy azzal foglalkozhatok amit igazán szeretek, és a hivatásommal fejezhetem ki mindazt a hálát, amit eziránt érzek! Hiszen nagyszerű, mondhatni csodálatos érzés látni mikor egy vendég fájdalommal érkezik, és nélküle távozik.

Akinek pedig felkeltettük az érdeklődését, az alábbi elérhetőségeken tud kapcsolatba lépni Zolival:

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!