Alig hittem a szememnek, amikor megérkeztünk péntek késő délután Vépre, a Művelődés Házába, ahol több tucat hölgy várt izgatottan. Egy laikus először mire gondolhat: itt bizony egy jóképű zenész tart koncertet, vagy híres színész érkezik Vas megyébe egy felolvasóestre. Tévedés… Egy hétköznapinak nem mondható Nyárindító Zumba® Party-ra voltunk hivatalosak. Ahogy jobban szemügyre vettem a helységet bizony akadtak urak is, valamint áldott állapotban lévő kismamák, gyermekükkel érkező anyukák is. Szóval már kíváncsian vártam az eddig hallomásból ismert Zumbára® és annak két rendkívül lelkes oktatóját.

Horváth Ádám neve bizonyára ismerős a megye Zumba® társadalom számára, csak úgy, mint a Floridából érkező Fejszés Bernadett. A tehetséges és rendkívül fitt anyuka végig mosolygott, ami már megalapozta a beszélgetésünk fonalát is. Betti a tengerentúlon szerzett ismertséget és jár vissza-vissza Magyarországra, hogy minél több emberrel megszerettesse ezt a mozgásformát.

Ki gondolná, hogy egy Zumba® partira ilyen sokan eljönnek?

Horváth Ádám: Meglepődtél, ugye? Pedig nagyon keresik ezt a fajta a lehetőséget a fiatalok és idősek. Azt tudni kell, hogy Szombathelyen vagyok Zumba® instruktor, de 2-3 havonta mindig összejövünk egy nagyobb eseményre itt Vépen. Legutóbb nőnapon voltunk ennyien, most pedig Betti miatt jöttek el sokan. Nekem pedig egy régóta dédelgetett álmom valósult meg, hogy a mentorommal egy színpadon állhattam.

Fejszés Bernadett: Nagyon örülök, hogy ilyen sokan eljöttek. Óriásit buliztunk, láthattátok mennyire élvezték és kikapcsolódtak, miközben égették a kalóriákat.

Kicsit pillantsunk vissza a karrieredre. Mikor ismerkedtél meg a Zumba® alapjaival?

F.B.: Lassan 13 éve már. Miami mellett Boca Raton városában volt szerencsém kipróbálni a Zumbát® és egyből beleszerettem. Azóta szívvel-lélekkel űzöm, csinálom, oktatom. Mondhatom nyugodtan, hogy az életem részévé vált ez a fitneszforma.

Azért hosszú út vezetett Vépig, nem?

F.B.: Először 2010-ben voltam Magyarországra, akkor még nagyon idegenkedve tekintettek erre a “műfajra”. Ez köszönhető volt annak is, hogy nem volt még annyira ismert. Aztán ahogy jártuk a városokat és telt-múlt az idő, egyre több követője lett. Lassan minden városkában, településen van már oktató, instruktor. Hatalmas fejlődésen ment keresztül ez a szakág is. Őrület mekkora sikere van jelenleg Magyarországon.

Miért pont a Zumba®? Mit lehet annyira szeretni benne?

F.B.: Nézd, szinte minden sportágban van egyfajta megfelelési kényszer, hogy még jobb legyél, csúcsokat, szintidőket teljesíts. Itt ezt el kell felejteni. Szól a zene, táncolsz, gyakorlatokat végzel egy nagyon jó közösséggel karöltve. Aki szeret táncolni vagy csak a fitnesz a mindene, megtalálja a számítását ezeken az órákon.

H.Á.: Az sem mellékes, hogy edzettségi állapottól, kortól és nemtől függetlenül űzheti bárki, aki kedvet érez hozzá. Van egy angol kifejezés: Zumba® is for everybody and for every body – azaz tényleg mindenkinek ajánlott.

Valóban ilyen szélsőséges korosztályt szólít meg a Zumba®?

F.B.: Van egy nagyon lelkes tanítványom, aki néhány napja töltötte be a 94. életévét, még közös képet is készítettünk a nagy nap alkalmából. Anyukaként pedig látom, hogy az 5 hónapos gyermekemet szintén elvarázsolja a zenés-táncos mozgási forma.

Vép még csak a kezdet, ha jól tudom, hiszen heteket töltesz Magyarországon. Hol találkozhatunk veled?

F.B.: Ahogy mondtad, szinte az egész országot bejárom. Órát tartok Nyíregyházán, Székesfehérváron és Budapesten is. Június 9-én pedig egy kétórás hajóútra csábítjuk a mozgás szerelmeseit. A beszállás Szántódon lesz és annyit megígérhetek, hogy a Balaton és a Zumba® nyerő párosítás lesz.

A Nyárindító Zumba® Party két neves szaktekintélyével egyébként bárhol találkozhatunk a világban, hiszen Zumba®Jammerként az oktatóknak is tartanak koreográfiai továbbképzéseket és ez a fajta tevékenység is összeköti Bettit és Ádámot.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!