Magyar idő szerint ma 17 órától útjára indul a labda Oroszországban, ahol a házigazda Szaúd-Arábia együttesével nyitja meg a tornát, mi pedig sorra vesszük, hogy melyik csoportban mi várható. 

A döntő helyszíne: Moszkva, Luzhniki Stadion, 81.000 fő Forrás: depositphotos
A-CSOPORT
Oroszország 
Szaúd-Arábia
Egyiptom 
Uruguay 

Nem igazán büszkélkedhet erős kerettel a házigazda, ám ebben a csoportban ez is elég lehet számukra. A 2008-as EB-n bronzérmet szerző csapatból már csak pár hírmondó található meg a csapatban, ilyen például a veterán kapus, Igor Akinfeev, vagy a CSZKA Moszkva középpályása Alan Dzagoev, akikre fontos szerep hárulhat ezen a világbajnokságon is.

Szaúd-Arábia mellett Egyiptom is a csapategységében bízhat, ám azzal mindenki tisztában van, hogy hatalmas figyelem fogja követni az egyiptomiak legnagyobb csillagát, Mohammed Salah vb-n teljesítménye nagy befolyással lehet az Aranylabda esélyeire, és egy egész ország bízik abban, képes lesz maradandót alkotni a válogatottal is.

Most vagy soha. Ez lehet a jelszava az uruknak, akik bombaerős támadósorral, Luis Suarezzel es Edinson Cavanival rohamozza majd az ellenfelek kapuját, és ha a védekezést a többiek megoldják, sokáig menetelhetnek Oscar Tabarez fiai.

B-CSOPORT
Portugália 
Spanyolország 
Marokkó 
Irán 

Biztosra vehető, hogy az utolsó világbajnokságán fog szerepelni Cristiano Ronaldo, a portugál válogatott ötszörös Aranylabdás játékosa. A Real Madrid klasszisa idén már zsinórban harmadszor nyerte meg klubcsapatával a Bajnokok Ligáját, ám a vb-teljesítmény nála is sokat nyomhat a latba a végelszámolásnál, ráadásul az Európa-bajnokság megnyerése után sokat is várnak Portugáliától.

Spanyolország 4 évvel ezelőtt csúnyán leégett, és Hollandia, valamint Chile mögött hamar kipottyant a csoportból, óriási csalódás volt ez a 2010-es világbajnok ország számára, így a megfiatalított keret hatalmas motivációval fog harcba szállni. Kérdés, hogy a jellegzetes spanyol futball erényeit mennyire tudják majd megmutatni, karmesterük Andrés Iniesta is utolsó nagy tornáján vesz részt a nyáron, így biztosan szeretne ő is utoljára maradandót alkotni.

Marokkó nem veszített mérkőzést az afrikai selejtezők során, a C-jelű négyesben maguk mögé utasították Elefántcsontpart együttesét, így okozhatnak még meglepetést.

Irán az ázsiai zóna A-csoportjában alkotott maradandót, a megszerezhető 24 pontból 20-at bezsebeltek, ezzel pedig magabiztosan nyerték meg a 6 csapatos megmérettetést, a csapategység, és az egyre több nívósabb bajnokságban (pl. orosz élvonal) pallérozódó játékos segíthet nekik a vb-t is emlékezetessé tenni.

C-CSOPORT
Franciaország 
Ausztrália 
Peru 
Dánia 

A csoport abszolút favoritjának számító Franciaországtól a pontvesztés is meglepetés lenne a csoport összetételét látva, bombaerős keretük – ahogy azt korábban megírtuk – a legértékesebb az egész vb-mezőnyben.

Ausztrália és Dánia masszív csapattal vág neki a világbajnokságnak, játékuk meghatározó alapját képviseli a biztos védekezés, és valószínűleg egymásközt döntik majd el, hogy ki jut tovább a második helyen a csoportjából. A dánok természetesen a Tottenham Hotspurt erősítő Christian Erikssenben bízhatnak a legjobban, míg a nemrégiben a magyarokat legyőző Ausztráloknál a veterán Tim Cahill, valamint Arzani játéka lehet meghatározó.

Peruról sokan meg is feledkeznek, érdemes azonban megemlíteni velük kapcsolatban, hogy nagyon nehéz körülmények között harcolták ki a vb-szereplést, így biztosan foggal, körömmel fognak küzdeni azért, hogy minél többet játszhassanak Oroszországban.

D-CSOPORT
Argentína 
Izland 
Horvátország 
Nigéria 

Noha kimondott halálcsoportról nem lehet beszélni az idei világbajnokságon, de ebben a négyesben nehéz megjósolni, hogy kik lehetnek a biztos továbbjutók, legalábbis a második helyen, hisz nagy meglepetés lenne ha nem a Lionel Messivel felálló Argentína nyerné meg a csoportot. Az argentinok klasszisával kapcsolatban már minden jelzőt felsoroltak az évek során, a világ valaha volt legjobb futballistája minden bizonnyal utoljára szerepel pályafutása során világbajnokságon, és a 2014-es elbukott döntő után biztosan nagyon motiváltan érkeznek, pláne, hogy ilyen erős támadószekciója kevés országnak van.

Horvátország nagy reményekkel érkezik azonban, hogy megállítsa az argentinokat, Ivan Rakitic, aki a Barcelonában együtt futballozik Messivel nagy erőssége lehet a válogatottnak a vb-n is, ráadásul ő testközelből ismeri az ötszörös aranylabdást, így talán tudhatja, hogy lehet egy mérkőzés erejéig kikapcsolni Messit, már ha van erre mód.

Izland az Európa-bajnokságon már megmutatta Franciaországban, hogy milyen erős csapattal rendelkezik, egészen a negyeddöntőig meneteltek, ahol a házigazda búcsúztatta őket.

Nigéria régi ismerősként ismét összecsap Argentínával (4 éve is egy csoportban szerepeltek), ám eddig nem sokszor örülhettek az afrikaiak a végelszámolásnál, most azonban veretlenül vívták meg a selejtező csoportjukat, Algériát és Kamerunt is maguk mögé utasítva.

E-CSOPORT
Brazília 
Svájc 
Costa Rica 
Szerbia 

Most mutasd meg Neymar. Hangzik el nem egy szurkoló szájából, hogy ha 4 éve nem sikerült – igaz akkor Neymar sérült volt a kieséses szakaszban -, akkor most megmutathatja a Brazil válogatott, hogy mire is képes valójában. Olyan sztárokkal felfegyverzett csapat ez, amely a régi szép időkre emlékezteti a futball hazájában élőket, Neymar, Gabriel Jesus, Willian, Marcelo, Firmino vagy éppen a Barcelonás különítmény Coutinho és Paulinho is alapkövei ennek a gárdának, bármikor képesek lehetnek eldönteni egy mérkőzést ezek a játékosok, ráadásul az igazi brazilos futball is visszaköszön a játékukban.

Svájc erősségét jól ismerjük, hisz Magyarországgal azonos selejtező csoportban szerepeltek, és csupán rosszabb gólkülönbségük miatt végeztek a portugálok mögött. Rengeteg kiváló futballistájuk van, említsük meg Xherdan Shaqiri nevét, aki ugyan pocsék szezonon van túl csapatszinten a Stoke Cityvel (kiestek a Premier Leagueből), ám egyénileg továbbra is rengeteg van benne.

Costa Rica jelszava a “végy egy jó kapust” elven alapul, Keylor Navas évek óta meghatározó alakja a Real Madridnak, és az együttes már Brazíliában is bizonyította, hogy bárkivel képesek felvenni a versenyt. Bolanos, és a korábban az Arsenalban nevelkedő Joel Campbell mellett a csapat legnagyobb sztárja, Bryan Ruiz is jó formában érkezik a nyári megmérettetésre.

Közhelyesnek tűnhet már, de Szerbiára hatványozottan igaz, hogy nem mennek a szomszédba egy kis keménységért. Szervezetten futballozó gárdáról van szó, akik Walest és Ausztriát is felülmúlták a selejtezők során, Írországot megelőzve első helyen jutottak ki a vb-re.

F-CSOPORT
Németország 
Mexikó 
Svédország 
Dél-Korea 

A címvédőre nem vár könnyű feladat az F-jelű négyesben, a franciákkal sokáig az első helyért csatázó, később az olaszokat pótselejtező keretében legyőző Svédország még Zlatan Ibrahimovic nélkül is nagyon erős, fizikálisan az egyik legjobbak a mezőnyben, pontrúgásaik pedig életveszélyesek, ráadásul egyre több kreatív futballista is szerepel a keretükben. Emil Forsbergnek idén nem volt túl jó szezonja, de tavaly 19 gólpasszával ő lett a Bundesliga passzkirálya, így tőle bármikor várható egy-egy kiugratás a támadók felé.

Németországban nagy port kavart Leroy Sané keretből való kimaradása, hisz a Manchester Cityben kiváló szezont futott, ám az eredmények Joachim Löw mestert igazolják az elmúlt évekre visszamenőleg, már ami a 2014-es vb-t illeti. Természetesen ezen a nyáron is esélyesek a németek a végső győzelemre.

Mexikó csapata adja az egyik legidősebb futballistát a vb-re, méghozzá a 39 éves Rafa Marquezt, aki korábban az FC Barcelonában töltötte pályafutása jelentős részét. Az utazó keretben természetesen megtalálható Javier Hernández, valamint Giovani és Jonathan dos Santos neve is, akik szintén letették a névjegyüket Európában.

Az ázsiaiak számára nem egy könnyű csoport ez, Egyiptomhoz hasonlóan a dél-koreaiak is legnagyobb sztárjukban bízhatnak leginkább, Son Heung-Min a Tottenhamben is meghatározó szerepet tölt be, ám kérdéses, hogy egymaga mire lesz képes ilyen ellenfelekkel szemben.

G-CSOPORT
Belgium 
Panama 
Tunézia 
Anglia 

Aki ránéz erre a csoportra, az kapásból azt mondja, hogy a belgák és az angolok számára nem lehet kérdéses a továbbjutás, és bár valószínűleg így is lesz, érdemes szót ejteni a másik két együttesről is.

Panama a 3. helyen végzett a CONCACAF-zóna selejtezőiben, így története során először jutott ki világbajnokságra, a keret legértékesebb játékosa pedig alig, hogy eléri az 1 millió eurót.

Tunézia mindössze 1 ponttal előzte meg Kongót a selejtezős csoportjában, legismertebb játékosuk az a Johan Benaluane, aki a Leicester Cityt erősíti, a keret nagy része pedig Franciaországban légióskodik.

Belgiumtól már a 2 évvel ezelőtti Európa-bajnokságon is rengeteget vártak, ám akkor csalódás lett a vége, most azonban már nem lesz pardon Roberto Martínez együttesének. Nagy port kavart az országban, hogy Radija Nainggolan, az AS Roma középpályása kimaradt a keretből, sokan aláírásgyűjtésbe kezdtek Belgiumban. Ott lesz viszont a Manchester Unitedet erősítő, remek fizikummal és gólérzékenységgel rendelkező Romelu Lukaku, valamint a másik manchesteri gárdában szereplő gólpasszkirály Kevin de Bruyne, aki a bajnoki címet is megszerezte idén a Cityvel. A legnagyobb nevek közé tartozik Eden Hazard és Mertens is, de érdemes megemlíteni a védelmet is, minden poszton találni sztárokat ebben a bombaerős keretben.

Anglia keretét megvizsgálva sok fiatalt láthatunk, a Tottenham támadószekciójáért felelős Harry Kane lesz majd a csapatkapitány, akit csapattársa Dele Alli láthat el labdákkal a kapu előtt. Végignézve a keret erre szükség is lesz, ugyanis nem találunk sok kreatív labdarúgót a jelenlegi keretben, így kérdés lehet, hogy mire lesznek képesek majd a kieséses szakaszban.

H-CSOPORT
Lengyelország 
Szenegál 
Kolumbia 
Japán 

Az egyik legkiegyensúlyozottabb küzdelmet ez a csoport hozhatja majd a világbajnokságon, hisz mindegyik országnak vannak kiváló labdarúgói, Kolumbia ezt már 4 évvel ezelőtt is megmutatta, hisz csupán az akkori házigazda, Brazília volt képes őket búcsúztatni az egyenes kieséses szakaszban.

Érdemes lesz odafigyelni a szezont kölcsönben a Bayern Münchennél töltő James Rodriguezre, aki 4 évvel ezelőtt gólkirály lett a vb-n, és idén is jó formában érkezik a viadalra, ráadásul a további sztárok is megtalálhatóak a keretben, elég csak Radamel Falcaot, vagy Juan Cuadradot említeni.

Lengyelország ki másban, ha nem a szintén Bayern Münchent erősítő Robert Lewandowskiban bízhat a leginkább, a hórihorgas támadó toronymagasan lett a Bundesliga gólkirálya az idei kiírásban, 29 találatot szerezve.

Japánban a csapategységben, és Shinji Kagawa játékintelligenciájában reménykedhetnek a leginkább, de a Németországban légióskodó középpályáson kívül ott van még a korábbi PL győztes Okazaki (Leicester City) , vagy a korábbi Inter játékos, Juto Nagatomo (Galatasaray).

Szenegálban a légiósok tapasztalataira építenek, hisz a keretben szereplő összes játékos hazájától távol keresi a kenyerét. A legnagyobb név természetesen a Liverpoolt BL-döntőig vezető Sadio Mané, valamint a Napoli védelmének oszlopa Kalidou Koulibaly. A csapatot nagy részben Angliában és Franciaországban szereplő labdarúgók alkotják, akiknek így már bőven tapasztalata komolyabb bajnokságokból.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!