A tegnapi pihenő után ma 16 órától folytatódnak a labdarúgó világbajnokság küzdelmei, méghozzá a nyolcaddöntős összecsapásokkal. Mivel még pár óra hátra van az első találkozóig, latolgassuk egy kicsit az esélyeket hozzátéve, hogy – miként az ezen a világbajnokságon is bebizonyosodott már – a futballban bármi megtörténhet. 

Németország óriási meglepetésre búcsúzott a tornától már a csoportkörben. Fotó: The Intelligencer

Franciaország – Argentína, június 30. 16:00
Mindkét együttesről elmondható, hogy játékban jóval többet vártunk tőlük előzetesen, mint amit aztán a pályán megmutattak magukból. Franciaországnak így sem voltak gondjai a továbbjutást illetően, azonban Argentínáról ez már egyáltalán nem mondható el. A Lionel Messi vezérletével felálló dél-amerikaiak számára nem indult jól a vb, hisz az ötszörös Aranylabdás büntetőt hibázott, az Albiceleste pedig döntetlent ért csak el Izland válogatottja ellen, ám végül az utolsó csoportmeccsen kiharcolták a nyolcaddöntőbe jutást. Sokak szerint innen felfelé ívelhet majd Jorge Sampaoli gárdájának menetelése, ám a bombaerős francia keret ellen nem lesz könnyű dolguk, egy döntőnek is beillő párharcban. 

Uruguay – Portugália, június 30. 20:00
Már a mai nap folyamán eldől tehát az is, hogy Messit vagy Ronaldot, esetleg egyikőjüket sem láthatjuk majd a folytatásban. Portugália szintén nem mutatott kiemelkedőt a csoportmeccsek során, kezdésnek játszottak egy elképesztően izgalmas meccset a szomszédos Spanyolországgal, majd nagy nehézségek árán legyőzték Marokkót és ikszeltek Iránnal. A játékuk mindig is hagyott kívánni valót maga után, ám mind emlékszünk arra, hogy miként is nyerték meg az Európa-bajnokságot két évvel ezelőtt. Uruguay viszont épphogy az ellenkezőjét mutatta be a csoportmérkőzései során, hisz magabiztosan, kapott gól nélkül nyerték meg mind a 3 találkozójukat, ráadásul Suárez és Cavani is betalált, így mindketten önbizalomtól telve várhatják az összecsapást.

Spanyolország – Oroszország, július 1. 16:00
Játékban talán hozza a tőle elvártat a spanyol armada, ám védekezésben és élességben még nem voltak a toppon a csoportmérkőzések során, igaz így is megnyerték a négyesüket. Ennek köszönhetően a házigazdával néznek majd farkasszemet, akik bár Szaúd-Arábiát és Egyiptomot is legyőzték, játékerejük közel sem hasonlítható a spanyolokéhoz, ám a hazai pálya előnye akár plusz energiákhoz is juttathatja majd a “Szbornajat”.

A 22 éves Aleksandr Golovin nevét hallani fogjuk még a vb után is. Fotó: APF

Horvátország – Dánia, július 1. 20:00
Talán a legmeggyőzőbb játékkal előrukkoló horvátok továbbjutása lenne az egyik legkisebb meglepetés a nyolcaddöntők során, és egyáltalán nem tűnik úgy, hogy a dánok megálljt parancsolhatnak Rakiticéknek. A horvát brigád önbizalma ráadásul nagyon is rendben lehet, hisz mindhárom csoportmeccsüket megnyerték, sőt Argentínával fel is mosták Nyizsnyij Novgorod pályájának gyepszőnyegét. Nem sokat tennénk a dánok továbbjutására, akiknél a Tottenhamben pallérozódó Erikssen is elmarad a tőle elvártaktól.

Brazília – Mexikó, július 2. 16:00
Mexikó a szerencsének is köszönheti, hogy ott lehet a legjobb 16 között a világbajnokságon, ám sokak szerint pont ezért játszhatnak majd felszabadultan a 4 évvel ezelőtti házigazda ellen. Brazília számára ma már nem egyértelmű, hogy Neymar, vagy esetleg Coutinho és Paulinho neve-e a garancia a sikerre, ám a csoportmeccsek alapján joggal bízhat a “selecao” a barcás különítményben. Mexikó nagy erénye a kontrajáték lehet ezen az összecsapáson is, kérdés, hogy a hátsó alakzat mennyire tudja majd semlegesíteni a félelmetes brazil támadókat.

Belgium – Japán, július 2. 20:00
Sokan felháborodtak a Japánok továbbjutását illetően, hisz, ahogy azt megírtuk korábban, Japán volt a vb-k története során az első csapat, aki a fair play szabályoknak köszönhetően, a kevesebb sárga lapja miatt jutott tovább Szenegállal szemben. Az ázsiaiak egy Kolumbia elleni győzelemmel kezdve jelezték, hogy számolni kell velük a továbbjutásért vívott harcban, ám óriási meglepetés lenne, ha a legjobb 16 között nem véreznének el a rettenthetetlen belgákkal szemben. Noha szemre is tetszetős, valamint gól gazdag meccseket is láthattunk Belgiumtól, ne felejtsük el, hogy Panama és Tunézia teljesen más játékerőt képvisel, mint ami a következőkben rájuk majd. Roberto Martínez az angolok elleni győztes csoportmeccsen már pihentette kulcsjátékosait, Hazard, Kevin de Bruyne és Lukaku sem kapott helyet a kezdőcsapatban, így kipihenve várhatják a folytatást.

Coutinho és Paulinho a válogatottban is érzik egymást. Fotó: AFP

Svédország – Svájc, július 3. 16:00
Talán a legnagyobb küzdelmet ez a találkozó hozhatja majd a futballkedvelők számára, hisz a két válogatott nagyjából azonos játékerőt képvisel. A Zlatan Ibrahimovic nélkül felálló svédek ugyan játékban sokat fejlődtek, ám a kapu előtt hiányzik egy Ibrahoz hasonló klasszis. Nagy kérdés, hogy Ola Toivonen vagy éppen Marcus Berg képes lesz-e bevenni az eddig parádésan teljesítő Yann Sommer kapuját, ellenkező esetben ugyanis könnyen kieshetnek a világbajnokságról.

Kolumbia – Anglia, július 3. 20:00
Az igazi fokmérő csak most vár majd Gareth Southgate együttesére, hisz Panama és Tunézia legyőzése (igaz utóbbi ellen megszenvedtek) nem volt meglepetés senki számára, a belgák elleni vereség pedig abból a szempontból értékelhetetlen, hogy mindkét csapat tartalékosan lépett pályára az összecsapáson. A Radamel Falcao vezette Kolumbia bárki ellen képes lehet meglepetésre, ráadásul nem csak a támadók, hanem a védőik is kimondottak gólerősek, az FC Barcelona hátvédje, Yerry Mina már két gólnál jár a tornán. A pontrúgásoknak nagy jelentősége lehet majd a találkozón.

Yerry Mina szívesen maradna Barcelonában, a csapat pedig a kölcsönadását fontolgatja. Fotó: AFP

Minden további úgy is pályán fog eldőlni, egy biztos, kevés mérkőzéstől várhatjuk azt, hogy nagyon egymásnak esnek majd a csapatok, így feszült hangulatú összecsapásokból biztos nem lesz hiány, továbbá kíváncsiak vagyunk rá, hogy a videóbíró mennyire szól majd bele a továbbjutásokba. 

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!