Lionel Messi terjedelmes interjút adott a La Sexta nevű televíziós csatornának, amely vasárnap este teljes hosszában került adásba. A beszélgetés során szóba került a közelmúlt és az, hogy Messi vajon tényleg elhagyja-e a klubot, de a Barcelona klasszisa mesélt arról is, hogy mit tervez pályafutása után. 

Először az ünnepekről faggatták a hatszoros Aranylabdást.

“Megyek Argentínába. Mi ez az ünnepet csakis a családdal szeretjük ünnepelni, az anyukám Argentínában él, a testvérem is. Ez a pillanat arról szól, hogy mind együtt vagyunk. De a jelenlegi zavaros helyzetben ez nem könnyű. Az aktuális hazai korlátozásokkal nem vagyok teljesen tisztában, talán ha tíz ember lehet együtt egyszerre.”

Vajon volt-e kedvenc gyerekkori ajándéka az argentin zseninek? Erre is válaszolt.

“Igen, volt ilyen, mindig a labda volt, vagy foci cipő, vagy valami focival kapcsolatos dolog. Emlékszem egy labdára, amivel egy tornán játszottunk, és nagyon drága volt, nem tudtuk megvenni. De az apukám és az anyukám mindent megpróbáltak, hogy aztán megkaphassam karácsonyra. Hogy azt kaphassuk karácsonyra, amire a leginkább vágyunk. Aztán voltak focimezek is, Newell’s mezek.”

Sportolók, akiket csodál:

“Rafa Nadal, Federer, LeBron… Minden sportban van egy-egy sportoló, aki kiemelkedik, és csodálható. Cristiano a fociban… Minden sportolót, aki kiemelkedik, akik mindent alárendelnek annak, hogy a maximumot tudják nyújtani, csodálok.”

Azt is elárulta Messi, hogy szokott-e játékkonzolon játszogatni odahaza.

“Régen nagyon sokat játszottam, de Thiago születése óta abbahagytam. Előtte minden nap játszottam. Ezt követően megváltozott. És most, hogy Thiago kezd játszani, kezdek én is játszani vele. Újra kezd rabul ejteni. Általában Thiago választ csapatot, de mindig más csapatokkal játszom, nem a Barçával.”

A barcelonai kötődésről…

“Barcelona az életem. Itt élek 13 éves korom óta. Itt nőttem fel, mind a klubnál, mind a városban. Több időt éltem Barcelonában, mint a szülővárosomban, és itt tanultam meg mindent. Fejlődtem, és a klub alakított, fejlesztett játékosként is, emberként is. Mindig mindent beleadtam a Barcelonáért, és ez egy igazi szerelem, mert ezt azóta éljük át, amióta idejöttem.”

És vajon, hogy érzi magát most?

“Jól. Ebben a pillanatban jól vagyok. Az igaz, hogy nagyon rosszul voltam egész nyáron, nyár előtt, aztán azért, ahogyan befejeződött a szezon, később jött a fax, és minden más… És később, az új idény kezdetekor is éreztem. Ma jól vagyok, van bennem kedv, hogy komolyan küzdjünk minden célért, ami előttünk áll. Vannak reményeink, a klub nehéz időszakon megy keresztül, ez igaz mind a klub egészére, mind a csapatra. Minden nehézzé vált a Barcelona körül, de bennem van kedv, hogy csináljuk jól és legyünk sikeresek. Ez egy nagyon nehéz pillanat a klub számára. A klub valóban nagyon rosszul van, és nehéz lesz visszatérni oda, ahol voltunk.”

A megkülönböztetett figyelem néha átok.

“Én nem akarok megfelelni senkinek. Olyan vagyok, amilyen vagyok, olyan kapcsolataim vannak, amilyenek. És azt teszem, ami szívből jön, amit érzek az adott napon. Ami kijön belőle, kijön. És nem tudok arra gondolni, hogy vajon ki mit gondolhat, különben megőrülnék. Nagyon sok ember úgy fogalmaz meg véleményt, hogy igazából nincs birtokában a szükséges tudásnak, és ez egyre inkább tendenciózus. Ma nyugodtan mondhatsz egy hazugságot, és nem is történik semmi. Ott marad, és az emberek elhiszik. Az emberek mindig, mindent elhisznek, pedig nem mindig igaz, amit hallanak.”

Sírt-e mostanában?

“Sporttal kapcsolatos dolgokért nem sírtam, de igen, szenvedtem sokat. És voltak más témák amik miatt igen, sírtam. De ezekbe nem szeretnék belemenni. Sporttal kapcsolatos dolgok miatt szenvedtem sokat.”

A nemrég elhunyt argentin ikon, Diego Maradona is szóba került.

„Édesapám üzenetéből értesültem Maradona haláláról. Senki sem számított erre, senki sem hiszi el, ami történt, mind a mai napig. Borzalmas volt – mondta Messi, majd kicsit elmerengett a jövőn. – Nem szeretnék olyan temetést, mint amilyen az övé volt. Természetes volt, hogy ő ilyen búcsút kap, teljesen megérdemelte. Én azonban nem gondolok a halálra. Néha arra igen, hogy mi lesz a gyerekeimmel és a családommal, de ezen kívül nem.”

Hogyan érkezett Barcelonában 13 évesen?

“Nehéz pillanat volt, mert mindent magam mögött kellett hagynom 13 évesen és egy ismeretlen helyre jönnöm, ahol nem ismerek senki. És a személyiségem miatt nehéz is volt beilleszkednem…”

Ez meghatározta a jövőjét

“Igen, nagyon fontos élmény volt, ami segített is a fejlődésemben. Nagyon visszahúzódó voltam, és ellenállóbbá váltam. Olyan volt, mintha egy páncélt növesztettem volna magam köré, és ezen nem juthat át semmi. Egyszerűen arra gondoltam, hogy mit szeretnék, hogy mit akarok elérni, elérni az álmaimat, odafigyelni az edzéseken, mindent beleadni a meccseken, és aztán szépen lassan barátságokat is kötöttem. Zárkózott voltam, és mivel ilyen voltam, még többet beleadtam. Nekem nehezemre esik megosztani a dolgokat másokkal, különösen a rossz dolgokat. Inkább az a fajta vagyok, aki mindent megtart saját magának, és magam emésztem meg a dolgokat, nem is mutatom ki.”

Természetesen az interjúban szó volt a 33 éves futballista jövőjéről, valamint jelenéről is.

Az elnökválasztásról:
„Nem szeretném elkötelezni magam egyik elnökjelölt mellett sem. Iszonyú nehéz helyzetben veszi majd át a klub irányítását. Bárki is nyerjen, remélem, hogy jól csinálja a dolgát, és visszavezeti a klubot oda, ahová való. Nagyon nehéz lesz például minőségi játékosokat hozni, mert nincs pénz. Neymar visszaszerzése is bonyolult ügy. Mégis hogyan fizeted ki a PSG-t? Az új elnöknek nagy intelligenciára és szervezőkészségre lesz szüksége.”

Bartomeu elnökről:
„Nagyon sokszor jeleztem az elnöknek a távozási szándékomat. A burofax ennek egy hivatalos megerősítése volt csupán. Tudtam, hogy ha bíróságra megyek, nyerek. Ezt nemcsak egy, hanem több ügyvéd is megerősítette nekem. De nem akartam így elmenni.”

A jövőről:
„Egyelőre nem tárgyalok más klubokkal. Semmi sem biztos addig, amíg véget nem ér az idény. Várok a szezon végéig és júniusban döntök. Arra koncentrálok, hogy trófeákat nyerjek, nem másra. Tudom, hogy sokan vannak, akik még mindig szeretnek, és azt akarják, hogy maradjak. Azt is tudom, hogy a történtek után van, aki már nem így érez. Egyelőre nem lenne jó azon gondolkodnom, mi lesz az idény végén, hiszen még én sem tudom a választ.”

„Mindig is azt mondtam, hogy szeretném megtapasztalni, milyen az élet és a bajnokság az Egyesült Államokban, nem tudom, megtörténik-e, de ha igen, ez nem mostanában lesz. Nem tudom, végül elmegyek-e vagy nem, ám ha igen, akkor a lehető legjobb körülmények között szeretném ezt tenni. Ha távozok, szeretnék később is Barcelonában élni, szeretnék visszatérni valamilyen szerepkörben a klubhoz. Nem tudom, milyen szerepkörben, nem edzőként, de valami futballal kapcsolatos pozícióban, például sportigazgatóként. ”

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!