Alba Fehérvár – Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely 72-74 (17-21, 18-24, 21-12, 16-17)
Rájátszás, elődöntő, 2. mérkőzés
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
V.: Földházi Tamás Péter, Papp Péter, dr. Mészáros Balázs (Bodrogváry Iván József)

Alba: Pongó 14/9, Vojvoda 14/6, Lukács 7, Fakuade 11, Davis 3. Cserék: Stark 12/6, Takács -, Smith -, Szabó 5/3, Omenaka 6.

Falco: Váradi 21/6, Somogyi 7/3, Benke 13/9, Golomán 6, Keller 9. Cserék: Verasztó -, Perl 13, Sövegjártó -, Clark 5/3, Hawkins -, Barac -.

Az 1. negyedet jól kezdte a Falco, Váradi Benedek 3 pontosa adta meg az alaphangot, majd Lukács zsákolt, 2-3. A 2. perc végén Pongó is megmutatta, hogy tud triplát dobni, erre Benke Szilárd válaszolt közelről, 5-5. Fakuade középtávolról szerezte az Alba következő kosarát, Keller Ákos közelről egalizált, 7-7. Aztán jött Vojvoda és távolról célzott pontosan, Somogyi Ádám a vonalról szépített, 10-9. A játékrész derekán Beni szerezte vissza a vezetést, ezt Vojvoda közelije követte, 12-11. Clark triplája kiváló ütemben érkezett a helyére, Omenaka egyenlített, 14-14. Fakuade a vonalról, Perl Zoltán pedig közelről szerezte a következő pontokat, 16-16. Az utolsó percben Stark a vonalról szerzett a hazaiaknak minimális előnyt, De Somogyi azonnal 3 pontossal reagált, Zozó pedig kihasználta a szabálytalanság miatt megítélt büntetőket, 10 perc után 17-21-re vezetett a Falco.

A 2. negyed Szabó Z. triplájával indult, erre Somogyi közelről válaszolt, 20-23. Ádi nem állt meg, újabb közeli duplája jelezte, komolyan gondolta a Falco, hogy Székesfehérváron is nyerjen, 20-25. Ezután Vojvoda a vonalról szépített, majd Zozó is hozzátett kettőt, 22-27. Pongó ezúttal közelről talált be, majd a negyed közepén Milos Konakov kért időt. Volt is eredménye, Beni átadása után Áki talált be, majd ugyancsak Beni asszisztja után Szili zsákolt, 24-31. Ezután az Alba mestere állíttatta meg az órát, ezt Pongó távolija és Davis középtávolija követte, feljöttek 29-31-re. Ezt követően Golomán büntetőkből, Omenaka közelről, Beni pedig távolról volt eredményes, 31-36. A félidő hajrájában Keller a vonalról növelte a vasi előnyt, Szabó Z. pedig szépített. Az utolsó perc Golomán, Váradi és Perl sikeres büntetőivel telt el, de Omenaka közelije is belefért még, 35-45.

A 3. negyed Fakuade pontjaival indult, majd Lukács zsákolásával jöttek még közelebb, 39-45. Keller büntetői jókor értek a helyükre, erre Vojvoda triplája volt a válasz, 43-47. Szorongatott az Alba, de Beni közelije ismét jókor esett be, 44-49. Ezt követően Vojvoda és Lukács pontjaival jöttek még közelebb, majd Beni közelről dobott labdája is célt ért, 47-51. A negyed derekán Fakuade a vonalról szépített, de Beni tovább szárnyalt, újabb pontjaival már 48-55-re vezetett a Falco. Az Alba újra időt kért, majd Vojvoda és Perl pontjai után 50-55 állt az eredményjelzőn. Stark triplája után egy labdára jöttek fel, majd a negyed utolsó percében Zozó a vonalról, Fakuade közelről talált be, 56-57.

A 4. negyedet nem kezdte jól a sárga-fekete gárda, Pongó hármasa is beesett, 59-57-re már ők vezettek. Aztán Vojvoda kihagyta a közelit, Szili pedig beszórta a triplát, megint a Falco vezetett, 59-60. Ezután Davis a vonalról egalizált, a vasiak vezetőedzője pedig időt kért. A játékrész derekán Fakuade közelijével újra az Albánál volt a minimális előny, de csak pár másodpercig, mert Zozó a vonalról egalizált, 62-62. Egy emberként ugrottunk fel, amikor Szili 3 pontosa 4 perccel a dudaszó előtt ért célba, Stark a vonalról tartotta életben a fehérvári reményeket, 65-65. Stark büntetői és triplája után, 70-65-nél Konakov mester kért időt. Jókor, mert Golomán és Benke alig fél perc alatt ledolgozta a hátrányt, 70-70-nél újabb időkérés következett, de most a másik oldalon. A vége előtt 2 perccel Pongó szerzett hazai vezetést, ezt Keller a vonalról egyenlítette ki, 72-72. A vége előtt 1 perccel Beni közelről szerzett vezetést, és ez elég is volt a győzelemhez.

MESTERMÉRLEG
Alejandro Zubillaga: –
 Rendkívül kemény és sportszerű mérkőzés volt. Mindkét fél egyértelműen a győzelemre tört, mi is mindent megtettünk a sikerért, de a végén apróságok döntöttek a Falco javára. Ezzel kettő nullára vezet, de úgy készülünk a következő mérkőzésre, hogy nyerni szeretnénk. Nagyon fontos, hogy a klub minden alkalmazottja, nemcsak a játékosok és az edzői stáb, hanem az irodai dolgozók is szeretnék, hogy folytatódjon a párharc. Nem adjuk fel, tényleg csak apró részleteken múlott, a Falco jobban összpontosított a végjátékban, emiatt tudott nyerni, ugyanakkor mi is győzhettünk volna.
Milos Konakov: – Úgy kezdődött a mérkőzés, ahogy elterveztük. Az első húsz percben a mi elképzeléseink szerint alakult minden, jól játszottunk, az egy-egy elleni párharcokat döntő részben megnyertük. Az Alba a harmadik negyedben másik arcát mutatta, közelebb jött, sőt, később fordítani is tudott. A lényeg azonban, hogy kettő nullára vezetünk, de tudjuk, hogy ezzel még nincs vége, mert a mostaninál is keményebb mérkőzés vár ránk kedden.

Ezzel az idegenbeli sikerrel már 2-0-ra vezet a párharcban a Falco!

Folytatás és remélhetőleg befejezés kedd este, újra Szombathelyen, az Arena Savariában!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!