Új, innovatív háromdimenziós testszkennerrel mérték fel a napokban a Király SE 120 utánpótláskorú labdarúgóját. Az egyedülálló mérőeszköz a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar (PTE-ETK) és a Bay Zoltán Kutatóintézet közös fejlesztése. A berendezést – első labdarúgó egyesületként az országban – annak köszönhetően vehette igénybe a Király Sportegyesület, hogy a klub rehabilitációs és prevenciós területen már egy éve együttműködik a PTE-ETK Szombathelyi Képzési Központjával.

A PTE-ETK Szombathelyi Képzési Központja, a Bay Zoltán Kutatóintézet és a Király SE szerdai közös sajtótájékoztatóján a házigazda képviseletében Király Gábor egyesületi elnök örömét fejezte ki, annak kapcsán, ahogyan 2021 őszétől a PTE-s egyetemi hallgatók bekapcsolódtak a Király SE életébe, és aktívan részt vesznek az egyesületi mérésekben, rehabilitációs és prevenciós programokban. Hozzátette, a mérések és azok tudományos kiértékelése azért is fontos, mert az adatokból, a leszűrt következtetésekből, eredményekből tudnak tovább dolgozni az edzők, fejlődni a gyerekek.

A PTE-ETK Szombathelyi Képzési Központjának igazgatója, Karamánné dr. Pakai Annamária azzal folytatta, hogy a közös munka tavaly őszi indulásakor szerették volna, hogy gyógytornász hallgatóik gyakorlati órák keretében bekapcsolódjanak a különböző sportfelmérésekbe, programokba, rendezvényekbe, amik meg is valósultak. Sőt, a sportsérülések, sportrehabilitáció területén is vannak és lesznek is még közös pontok a két intézmény között, fogalmazott, abbéli reményét is kifejezve, hogy a PTE-n belül működő egészségtudományi szakkollégium – ahol a diákok egyetemi életét, tudományos munkáját szeretnék tovább fejleszteni, támogatni – a jövőben tudományos rendezvényekben is együttműködjön a tehetségközponttal.

Prof. Dr. Ács Pongrác, a PTE-ETK dékánja arról beszélt, hogy kutatótársaival összeállítottak egy komplex mérési protokollt, amit a gyerekek is megkaptak. Valójában nem egy mérésről van szó, hanem egy több elemből álló méréssorozatról, aminek az egyik, kiemelt állomása a háromdimenziós testszkenner. Az innovatív berendezésen túl része még a komplex felmérésnek az antropometriai mérés, gerincdeformitások kiszűrése, testzsír-összetétel mérés, valamint terhelhetőség mérés Zebris ultrahang-alapú mozgásvizsgáló eszköz segítségével. Ami a várható eredményeket illeti, minden gyerekről egy vizsgálati jelentést kap majd az egyesület, az edzők – a pontokban, gólokban, percekben jelentkező különbséget a csapatok között pedig az is jelentheti majd a jövőben, hogy a mérési eredményeket ki tudja megfelelően értelmezni, és beépíteni, jól felhasználni a mindennapokban. Az eszközt eddig Pécsett és Baranya megyei általános iskolában tesztelték, több mint ezer fős mintán. Labdarúgó közegben még nem járt, így a Király SE az első olyan klub az országban, amelynek a rendelkezésére bocsájtják. Az eredmények kiértékelésében segítenek az edzőknek, de hogy ők hogyan tudják majd ezeket interpretálni a mindennapokban, az már leginkább a vezetőkön és a trénereken múlik, fűzte hozzá.

 

A Bay Zoltán Kutatóközpont divízióigazgatójától, Szűcs Ferenctől megtudtuk, 2019-ben kereste meg őket a pécsi egyetem egészségtudományi kara a mérőeszköz prototípus fejlesztése miatt, és rá alig egy évre el is készült az a gép, amivel megkezdődhettek a tesztelések, fejlesztések. A cél a sportolók, gyerekek testtartási problémáinak azonosítása, majd azok folyamatos nyomon követése volt. Illetve a keletkező adatokból segítségnyújtás a szülőknek a gyerekek sportágválasztásához. Az egyedülálló, mesterséges intelligencia (MI) alapon működő háromdimenziós testszkenner kilenc kamerával felszerelt, és 5-8 másodperc alatt szkenneli be a vizsgált személyt, 100 centitől 220 centis magasságig. A berendezés mobil, viszonylag gyorsan összeszerelhető, és milliméter pontosságú eredményt ad. A vizsgálatok időközönként megismétlésével pontosan monitorozható az alanyok, sportolók fejlődése. Egyéb területeken is felhasználhatók a kapott eredmények a divízióigazgató szerint. A bőrgyógyászat számára például azonnal azonosítható egy-egy káros elváltozás, ami lehetővé tenné a mielőbbi beavatkozást.

Hurtlik-Tóth Enikő, a Király SE mérési munkacsoportjának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a testtartásbeli hibákat a lúdtalp, térdprobléma és a hanyagtartásból kialakuló gerincdeformitások jelentik. Ha adott ízületi területen megjelenik egy elváltozás és nincs azonnal kezelve, az később továbbgyűrűző mozgásszervi bajokat eredményezhet, figyelmeztetett. A prevenció tehát egyre jobban felértékelődik, nem csak egyesületi, de össztársadalmi szinten is. A mostani mérések eredményei azt fogják szolgálni, hogy a királyos gyerekek időben megkaphassák azokat a korrekciós lehetőségeket, amelyek elvégzésével csökkenthető, mérsékelhető a sérülések kockázata, előfordulása.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!