A tegnapi nyitómérkőzés után ma 3 találkozóval folytatódott a 2022-es katari labdarúgó világbajnokság. 

Anglia és Irán találkozójával indult a hétfői program, az előzetesen is esélyesebbnek tartott angolok azzal az iráni gárdával néztek farkasszemet, akiket sokan esélyesként tartottak számon a csoportból való 2. helyes továbbjutást illetően. Anglia végül kiütéses, 6:2-es győzelmet aratott.
Eredmény:
B csoport, 1. forduló:
Anglia-Irán 6-2 (3-0)
gólszerzők: Bellingham (35.), Saka (43., 62.), Sterling (45+1.), Rashford (71.), Grealish (90.), illetve Taremi (65., 103., a másodikat 11-esből)
sárga lap: Dzsahanbahs (25.), Puraligandzsi (48.)

A találkozó elején csaknem tíz percet állt a játék, mivel az irániak kapusa egy kijövetel közben összefejelt csapattársával és végül le is kellett cserélni.
Az angolok futballoztak fölényben és Maguire fejesével a 32. percben kis híján előnybe kerültek, a labda azonban a felső lécen csattant. Nem sokkal később már megszületett az első angol gól a 19 éves Bellingham első válogatottbeli találatának köszönhetően. A 43. percben egy újabb angol pontrúgásból esett gól, ezúttal a Maguire által lefejelt labdát Saka bombázta a léc alá. Az irániak a reklamálással voltak elfoglalva, és szinte azonnal újabb gólt kaptak saját középkezdésük után, ekkor Sterling talált a hálóba. A játékvezető az iráni kapus hosszas ápolása miatt 14(!) perc hosszabbítást rendelt el az első félidő végén.
A fordulást követően bő negyedórát kellett várni az újabb angol gólra, Saka már másodszor volt eredményes, ugyanakkor néhány pillanattal később az irániak az első kaput eltaláló lövésükből szépítettek.
Az angolok a csereként pályára lépő Rashford első két labdaérintése után állították vissza a különbséget, majd a 90. percben egy másik csere, Grealish révén találtak be ismét. A brazil játékvezető ezúttal 10 perc túlórára késztette a csapatokat, a végén pedig a videobíró segítségével még egy büntetőt is megadott az irániaknak, melyet az így duplázó Taremi értékesített, kialakítva a végeredményt.

Hollandia megszenvedett Szenegál ellen, sokáig úgy is nézett ki, hogy nem sikerül nekik begyűjteni a 3 pontot, de végül a hajrában egy óriási hibát követően megszerezték a vezetést.
Eredmény:
A csoport, 1. forduló:
Szenegál-Hollandia 0-2 (0-0)
gólszerzők: Gakpo 84′, Klaasen 90+9′

A találkozó rögtön egy hatalmas holland lehetőséggel kezdődött, Gakpo önzetlen passzára azonban Bergwijn nem számított, így kimaradt a helyzet. Szépen lassan magára talált az afrikai csapat is, sőt a második etapban többször magukhoz is ragadták a kezdeményezést Aliou Cissé tanítványai. A hollandoknál nem csak vb-n, de a válogatottban először védő Noppert azonban remekül állta a sarat. A hajrában aztán megcsillogtatta tudását a narancsmezes gárda, Frenkie De Jong remek beadására borzasztóan lépett ki Edouard Mendy kapus, Gakpo így zavartalanul fejelhetett az üresen maradó szenegáli kapuba. Talán nem véletlen, hogy Mendy a Chelsea együttesében sem számít már kezdő embernek. A hajrában aztán minden mindegy alapon mentek előre a szenegáliak, a hollandok pedig végig vittek egy kontrát amelynek végén Depay lövését még védeni tudta Mendy, de a kipattanó a csereként beálló Klaasen elé került, aki viszont nem hibázta el a lehetőséget.

Amerikai fölényt hozott az USA és Wales összecsapásának első félideje. Helyzet szinte csak a walesi kapu előtt alakult ki, és egy gyors támadás végén Pulisic passzából meg is szerezte a vezetést Weah révén az amerikai válogatott. A második etapra muszáj volt váltani az addig semmit sem mutató walesieknek, és ez sikerült is, több veszélyes beívelést is el kellett hárítania a vendég védelemnek, vagy ha sikerült is megtalálniuk egymást a walesieknek, akkor a fejesek pontossága hibádzott. A hajrában aztán egy beadást követően Bale harcolt ki egy büntetőt: remekül állt be a fedezni a játékszert, az amerikaiak védője pedig buta módon hátulról belerúgott. Bale ismét nemzeti hőssé vált, de a döntetlen igazán egyik csapatnak sem jó eredmény.
Eredmény:
A csoport. 1. forduló:
USA-Wales 1:1 (1:0)
gólszerzők: T. Weah 36′ ill. G. Bale 82′ (büntető)

A holnapi program:
11.00: Argentína – Szaúd-Arábia (C-csoport)
14.00: Dánia – Tunézia (D-csoport)
17.00: Mexikó – Lengyelország (C-csoport)
20.00: Franciarország – Ausztrália (D-csoport)

 

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!