Alig, hogy kezdetét vette, máris véget ér a 2022-es katari labdarúgó világbajnokság, ám egy mérkőzés még hátravan, méghozzá a Messi vs Mbappé aranycsata! 

A szentimentálisabb futballfanatikusok elképzelhetetlennek tartják, hogy ez a Biblia történetnek is beillő Messi-vb sztori ne boldogan érjen véget. A világ valaha volt legjobb játékosa ezen a tornán is bebizonyította, hogy hiába érte már el őt is a kor, a tehetsége egy fikarcnyit sem kopott meg. Lionel Scaloni érkezése óta az argentin csapat borzasztóan egységes képet mutat, Messiéknek tavaly sikerült megnyerniük a Copa Americát, a vb-n pedig hiába indítottak pocsékul Szaúd-Arábia ellen, mégis a döntőre készülhetnek. Ez egyértelműen a csapatszellemnek köszönhető, a társak Messiért, Messi pedig értük, és egész Argentínáért játszik, ez pedig a dél-amerikaiak legnagyobb erénye a döntőre nézve.

Franciaország egységességét sem kérdőjelezhetjük meg, a címvédő annak ellenére is magabiztosan jutott a fináléba, hogy a vb-t megelőzően kiesett a középpályáról Pogba és Kante is, majd pár nappal a nyitány előtt Benzema és Nkunku sérült meg. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy Franciaország a látottak alapján egyértelműen jól járt azzal, hogy több kulcsembere is kiesett, mivel Olivier Giroud egyértelműen másodvirágzását éli, míg Aurelien Tchouaméni dominálja a középpályát bárki ellen.

A találkozó játékképét nehéz megtippelni, egyik csapat sem feltétlenül ragaszkodik ahhoz, hogy nála legyen többet a labda, mind a franciák, mind pedig az argentinok abban reménykedhetnek, hogy saját csapatuk szerzi meg a vezetést, mert azt mindkét válogatott remekül tudja megőrizni.

Argentína biztosan igyekszik majd megkettőzni a szélső területeken való védekezést, mivel a franciáknak kiváló egy az egyező szélsőik vannak, Mbappé és Dembele a világ legjobbjai közé tartoznak ilyen téren.

Várhatóan középmagas blokkban, az ellenfél körívén kezdi majd meg mindkét csapat a védekezést, meglepetés lenne, ha bármelyik fél letámadással próbálná zavarba hozni ellenfelét.

Statisztikák a VB-n (Argentína – Franciaország):
Lőtt gólok: 12-13
Kapott gólok: 5-5
Átlagos labdabirtoklási arány: 58%-51%
Párharcok megnyerésének aránya: 51.3%-52.8%
xG (várható gólok) átlagosan: 2.06-2.05

Rejtőzködő kulcsemberek

Mindenki Mbappé és Messi párharcaként beszél a döntőről, ám mindkét csapatban akadnak olyan játékosok, akiket érdemes szintén kiemelni.

Argentin oldalról érdemes megemlíteni a horvátok ellen két gólt szerző, a vb-n pedig már 4 gólnál járó Julian Alvarez nevét, aki a nyáron aprópénzért igazolt a River Plate csapatától a Manchester Cityhez. A 22 éves támadó az első mérkőzésen nem kezdett, azóta viszont kirobbanthatatlan a csapatból, mivel Scaloni észrevette, hogy remekül támadja a mélységet, megágyazva ezzel Messi remek indításainak, megindulásainak, mivel sok területet nyer ezzel csapatának.

A franciáktól a magát támadóból igazi nyolcassá átformáló Antoine Griezmann nevét kell a legjobban kiemelnünk, aki hihetetlen munkát tesz bele a védekezésbe is, azon felül, hogy ő alakította ki a legtöbb nagy helyzetet (7) eddig a világbajnokságon. Didier Deschampnak a döntőben is szüksége lesz a meghosszabbított kezére a pályán, Griezmann pedig várhatóan nem fog majd csalódást okozni.

Nem csak Olivier Giroud, de a másik oldalon Nicolas Otamendi is másodvirágzását éli, a veterán védő átjátszhatatlan falként üzemel az argentinok védelmének közepén. Giroud viszont neki is fejtörést okozhat. Legyünk őszinték, a franciák szerencsésen jöttek ki abból, hogy Benzema helyett ismét (ahogy a 2018-as vb-n is) Giroud a csapat első számú centere, ezen a vb-n pedig nem csak mozgásával és mezőnymunkájával van hasznára csapatának, hanem gólokkal is igyekszik kivenni a részét a menetelésből, már 4 találatnál jár, akárcsak Julian Alvarez.

A két említett támadót azonban két 5-5 gólos játékos is megelőzi a góllövőlistán, így el is érkeztünk elemzésünk utolsó szakaszához…vajon mi lesz ezek után Párizsban?

A történet kezdete egészen a klubszezon kezdetéig nyúlig vissza, amikor is azon ment a hercehurca, hogy Kylian Mbappé meghosszabbítja-e szerződését a Paris Saint Germain együttesével, vagy a Real Madridhoz igazol. Nos, Mbappé végül maradt a PSG-ben, de a sajtóhírek folyamatosan arról számoltak be, hogy több dologgal is elégedetlen, ráadásul Messi és Neymar barátsága, valamint szenzációs formája beárnyékolja az ő fényét. A köztudottan Ronaldo szimpatizáns Mbappé számára az is egy plusz motiváció lehet, hogy gyerekkori példaképe mostanában elég gyenge teljesítményt adott elő, amiért a sajtó is rendszeresen megtalálta, míg legnagyobb ellenlábasa, Lionel Messi tündököl a PSG-ben, és a válogatottban is.

A sors pikantériája, hogy Messi és Mbappé a világbajnokság döntőjében nézhet farkasszemet egymással, azok után, hogy a 2018-as megmérettetésen Franciaország éppen Argentínán keresztül menetelt a döntőig, amelyet aztán meg is nyert.

Eldől tehát, hogy megvédik-e címüket a franciák, vagy Messi megírja a futballtörténelem egyik legszebb sztoriját. Egy kérdésre a válasz azonban később derül majd ki: Mi lesz ezek után Párizsban? 

Argentína – Franciaország, 16:00 – M4 Sport

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!