Kétségtelen, hogy a labdasportok vonzzák leginkább a szurkolókat, hiszen könnyű elsajátítani, a szabályokkal is hamar megbarátkozik az ember és reklámértéke szintén az élvonalba kívánkozik. Egy frissen elkészített felmérés ugyanakkor árnyalja is a képet, hiszen ezúttal annak térképét készítették el, hogy mely sportág a legnépszerűbb az adott nemzetben, esetlegesn földrészen.

Nem okoz meglepetést, hogy Európa, Afrika, Ázsia és Dél-Amerika egyes részein a labdarúgás (football avagy az Egyesült Államokban ahogy ismerik soccer) viszi a prímet. Némiképp meglepetést csak az okozhat, hogy a Csendes-óceán szigetcsoportjának nagy részén is ezt a sportágat szeretik a legjobban. Ugyanakkor Ausztráliában az ausztrál foci a legnépszerűbb az alternatívák közül.

Kanada már csak a területi elhelyezkedése miatt is kilóg a sorból. Az északi országban – csak úgy Finnországban – a jégkorongot mondhatjuk nemzeti sportágnak. Valamennyi gyermek az NHL-t célozza meg, mint elsődleges cél. Kínában a kosárlabda a nyerő, Indiában és a szomszodos országaiban pedig a krikett az, amiért teljesen megőrülnek a sportbarátok.

Nem okoz meglepetést az a tény sem, hogy az Egyesült Államokban az amerikai foci a legnépszerűbb a szurkolók körében. Érdekesség, hogy ebben a formában csak az USÁ-ban szerepel első helyen a sportág. Az már sokkal inkább meglepetés, hogy a listára felkúsztak olyan alternatív – talán kevésbé ismert – alternatívák, amelyekre kevesek gondolnának elsőre.

A nagy labdajátékok és a tojásalakú foci mellett az íjászat és a birkózás az, amely tömegeket mozgatnak meg egy-egy adott országban. Előbbi Bhutánban végzett az élen, utóbbi pedig Mongóliában lett az első a szavazatok szerint.

 

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!