Néhány hete megkezdhette a munkát a Szombathelyi Sportiskola korcsolya szakosztályának kis versenyzői. A járvány utáni korlátozások enyhítésének köszönhetően először csak kisebb csoportokban dolgozhattak a gyerekek és az edzők az új, Sportligetben található pályán, majd teljes létszámban vezényelhettek tréningeket a szakemberek.

Kifejezetten üdítő volt látni, hogy az új építésű görkorcsolyapályát mennyire szeretik a gyerekek és a szülők is. Mint kiderült a tervek összeállításánál figyeltek arra, hogy jó minőségű burkolatot kapjon a pálya és addig a kísérők, biztos távolságból, de kényelmesen nézhessék az edzéseket. Tóth Attila szakosztályvezető-edzővel beszélgettünk a klubot érintő változásokról és természetesen az új otthonukról is.

Amikor a pálya elkészülésének lehetősége felmerült, pontosan lehetett tudni milyet szeretnétek?

– Szerettük volna, ha valóban európai színvonalú legyen, ezért több, külföldi pályát alapul véve készült. Úgy gondolom, hogy nagyon jól sikerült a kivitelezés. Ennek eredményeként egy gyors pályát kaptunk, ahol valóban minőségi munkát lehet végezni. Persze azért akadnak hibák is, hiszen előfordul, hogy valaki nem tartja be a házirendet és nem megfelelő eszközzel veszi igénybe a pályát vagy dobnak rá oda nem illő szemetet – ezzel pedig rontani lehet a burkolati minőséget. Nem feltétlenül azért nem lehet felmenni kerékpárral a pályára, mert a gumi tönkretenné, hanem egyrészt sarat visznek fel a burkolatra, másrészt pedig balesetveszélyes! Minden más eszközzel való igénybevétel esetén saras, koszos lehet, ami egy idő után porossá válik és csúszik! Egy görkorcsolyázó, ha megállnak előtte hirtelen kerékpárral nem tud fékezni, elesnek! Ráadásul mivel görkorcsolya pályának épült, ezért a görkorcsolya az előnyt élvez! Ugyanakkor a biztonsági szempontokat alapul véve további megvalósítandó terveink még vannak.

Ezt leszámítva gondolom jó hangulatban telnek az edzések és sikerült belakni az új létesítményt?!

– Ez természetesen így van, imádják a gyerekek és persze mi, felnőttek is az új otthonunkat. Eddig a Savaria Aréna mögötti két kézilabdapályán készültünk, így nyilván itt a Sportligetben már komfortosabbá váltak a lehetőségeink. Persze az is igaz, hogy a poros, koszos edzőteremből messzebb lehet eljutni. Épp ezért Sében és Bucsuban is készülünk – ebben egyébként az is szerepet játszik, hogy az utcai versenyekre, maratonokra hasonló burkolatú pályán kell hangolni.

Milyen ütemterv szerint készültök jelenleg?

– Lényegében már május közepétől dolgozhattunk a gyerekekkel, igaz akkor még elővigyázatosságból két csoportra osztottuk őket. Csak június első hetétől kezdtük meg a teljes kerettel való munkát. Igyekeztünk odafigyelni arra is, hogy a pálya mellett egymást is megszokják ismét a gyerekek.

Kivétel nélkül minden edző-szakosztályvezető szomorúan számol be, hogy a vírusnak köszönhetően rengeteg versenyük marad el. Mi a helyzet görkorcsolya fronton?

– Az a baj, hogy globálisan mindenkit érint ez a vírus és annak következményeként az elővigyázatosság is. Lényegében a nagyobb versenyekről elmondható, hogy elmaradnak. Persze az országos szintű, korcsoportonként kategorizált megmérettetéseket megrendezik, ezzel a gyerekek versenyeztetését meg lehet oldani. A lebonyolítás is változik, hiszen a fiatalok 1-1 napon és korosztályonként mérik össze a tudásukat egyetlen helyszínen. Sajnos az Európa-bajnokság és a nagyobb nemzetközi versenyeket törölte vagy későbbi időpontra halasztotta a szakszövetség.

Mivel lehet mégis szinten tartani edzettségüket és motiválni a gyerekek ilyen lehetetlen helyzetben?

– Azért nem ennyire sötét a kép, mint elsőre tűnik. A gyerekeket nem kell nógatni, hogy tréningezzenek. Szeretnek korcsolyázni és egymást valamint önmagukat is képesek motiválni. Nagy öröm, hogy sikerorientáltak, szeretik amit csinálnak, így mindenhol teljes erőbedobással teljesítenek. Ez igaz a házi versenyeinkre és a tehetségkutatóinkra is. Egyébként a görkorcsolya-pályának köszönhetően – a minőségi burkolatnak hála – már a jeges szezonra is lehet hangolni, ahol korosztályos és felnőtt versenyekre is juthatnak. Ez további ösztökélést jelent a gyerekeknek…

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!