A Magyar Labdarúgó Szövetség a hétfői nap során határozott: az NB I szigorú intézkedések mellett folytatódik, míg a többi labdarúgó bajnokságok befejezettnek tekintik. 

A tervek szerint (szigorú egészségügyi előírások mellett) május 23-án a Magyar Kupa elődöntőinek első mérkőzéseivel folytatódik a futballidény, május 30-án pedig a 26. fordulóval folytatódhat a férfi NB I-es bajnokság.

A női NB I-ben csak a BL-be indulás eldöntéséhez szükséges mérkőzéseket rendezik meg. A tömeges érintkezés továbbra is komoly veszély, ezért a futsal és a szabadtéri amatőr és utánpótlás-bajnokságok idénye befejeződik.

Épphogy bennmaradt a Haladás! A férfi nagypályás bajnokságok közül ugyanis az NB II és NB III-as bajnokságok esetében, a kiírás elveit követve, a félbemaradt bajnokságok záró táblázata alapján jelölik ki a feljutókat és kiesőket, valamint a megyei első osztályokból a feljutókat az NB III-ba. Nemcsak a Haladás “élete” múlt hajszálon, a Sárvár FC csapata is épphogy a vonal felett végzett az NB III-as kiírás Nyugati csoportjában.

A járvány elleni védekezés érdekében, hogy országos szinten ne növekedjen drasztikusan az érintkezések száma, minden további országos és megyei bajnokság, kupa és grassroots torna lezárásra kerül. Több mérkőzést nem játszanak a csapatok. A tabellák jelenlegi állapotukban rögzülnek, és nincs hivatalos végeredmény, nincsenek helyezettek, nincs végeredmény alapján feljutó és kieső, a csapatok nem kapnak érmet és oklevelet. Ugyanakkor a közleményben az áll, hogy a megyei első osztályban jelenleg első helyen álló csapatok nevezhetnek jövőre az NB III-ban.

Az MLSZ teljes közleményét ide kattintva olvashatja el.

Az NB I-es bajnokság újraindítását a szövetség 3 részben képzeli el:

Az első szakaszban, az edzések indulása előtt a játékosok egy komplex, három részből álló egészségügyi teszten esnek át. Ennek része az úgynevezett PCR-teszt, a szerológiai teszt és egy átfogó orvosi vizsgálat. A PCR-teszt azt mutatja ki, hogy az illető a teszt elvégzésekor fertőzött-e; akinek ez pozitív lesz, az karanténba kerül. A második teszt azt vizsgálja, hogy korábban átesett-e már a betegségen az alany, az átfogó orvosi vizsgálat után pedig kiderül, hogy a játékos sportolásra alkalmas fizikai állapotban van-e. Akinek a nyitóteszten nem voltak megfelelőek az eredményei, az nem vehet részt a csoportos edzéseken.

A második, felkészülési szakaszban, amely az edzések újra indulásától a tétmérkőzésekig tart, heti két alkalommal kell tesztelni a játékosokat, az edzőket és mindenki mást, aki a csapattal és a stábbal az edzéseken jelen van, részt vesz.

A harmadik szakaszban, amely közvetlenül a sorozatok indulása előtt kezdődik, minden bajnoki mérkőzés előtt 24-36 órával el kell végezni a PCR-tesztet a labdarúgókon és a velük érintkezésbe kerülő klubalkalmazottakon, valamint a mérkőzésen közreműködőkön is.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!