Korábban már mi is megírtuk, hogy a TOP-6.3.1-15-SH1-2016-00001 számú „Szombathely Szent László király utcai felhagyott iparterület fejlesztése” című projekt 2019. augusztusában fejeződött be, a projekt záró rendezvényére pedig idén februárban került sor.

 

Ezt követően költözhettek be a Szombathelyi Vívóakadémia sportolói a Szombathely városával közösen épített, és az ország talán legkorszerűbb vívótermébe, amelynek megvalósítását a Magyar Vívószövetség több mint 158 millió forinttal támogatta.

 

Péntek délután, az EPCOS gyár egykori ipartelepén tartották a Szombathelyi Vívóakadémia Sportegyesület új vívótermének, – ami mostantól Komatits József, Szombathelyi származású olimpikon tőrvívó nevét viseli – avató ünnepségét. A helyszínen megtudtuk, hogy ma már 95 egyesületi tag, 70 iskolás sportolhat itt.

Az avató ünnepségen Csampa Zsolt a Magyar Vívószövetség elnöke, a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkárság, önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkára többek között elmondta, hogy ez a 21. századi vívóterem is igazolja, hogy hazánkban az elmúlt években a sport stratégiai ágazattá vált.

A sportági szakszövetség elnökétől azt kérdeztük meg, hogy miért fontos a vidéki bázisok, támogatása.

 

Vitályos Eszter a Magyar Vívószövetség elnökségének tagja, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkárságának Európai Uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára ma is igazolt vívó, így nagyon közel áll a szívéhez a sportág és annak fejlesztése.

– Rendkívüli sportkomplexum született szombathelyen, egy korábbi ipari bázison. Ezel régi álom valósult meg, találkozzunk a pástokon, hajrá szombathelyi vívás – mondta.
Ezt követően Gáspár Péter tervező, a Gáspár Építőipari Kft. vezetője bemutatta, hogyan jutottak el az elhanyagolt ipari épületektől a modern sportbázisokig.

 

Dr. Nemény András Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere kiemelte, hogy minden szombathelyi számra fontos volt ennek a beruházásnak a megvalósítása.

– Minden adott, hogy Szombathelyen elkezdődjön a vívók harmadik aranykora. Maszk és távolságtartás, ez a vívás. Minden szombathelyi számára fontos a 100 éves múlt mellett a biztos jövő is. Ez a vívóterem méltó hely egy példaképnek, ez a fejlesztés ciklusikon átívelő jó ügy – fogalmazott a város első embere, aki a tizennyolc pást, az energiatakarékos beruházás miatt köszönetet mondott mindenkinek, tervezőnek, kivitelezőnek és kiemelten is Molnár Miklósnak.

 

Babós Csaba, a Szombathelyi Vívóakadémia SE elnöke beszédében felidézte, melyek voltak az első lépések.

2013-ban egy vívónapon Csampa-Puskás találkozóval vette kezdetét céljaink megvalósítása, majd Molnár Miklós korábbi alpolgármester tevékenysége, a nyertes pályázatok a szövetségnél, illetve azok beépülése a TOP-os forrásokba mind-mind a projekt fontos tényezői voltak – hangsúlyozta a klubelnök.

A helyszínen – többek mellett Bakos Bálint, a Szombathelyi Vívóakadémia SE korosztályos Világ- és Európa-bajnoki helyezettje jelenlétében – büszkén újságolták, hogy a kezdő csoportban 30 gyermek sportol, de 70 iskolás is tanulja a vívást, emellett a veterán vívás is hódít.
Az ünnepség végén átadták a vívótermet, amely mostantól Komatits József, Szombathelyi származású olimpikon tőrvívó nevét viseli.

 

Az ünnepi eseményen Komatits Zsuzsa, Komatits József özvegye és Komatits Gertrúd, a névadó leánya is részt vett.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!