Kétségtelen tény, hogy a világ egyik legerősebb bajnokságának számít az angol Premier Leage, amelyben megannyi klasszis megfordult pályafutása során vagy épp itt kezdődött profi karrierje és alapozta meg világhírnevét. Napjaink legnagyobbjai közül elég csak Cristiano Ronaldo nevét kiemelni, aki tehetséges fiatalként érkezett a Manchester Unitedhez, de már a világ egyik legjobbjaként távozott a Real Madridhoz.

Épp ezért hatalmas megtiszteltetés azon szűk elithez tartozni, akiket beválasztanak a Premier Leage Hírességeinek Csarnokába (Premier League Hall of Fame). A labdarúgók listája meglehetősen rövidnek számít, de valóban csak a legnagyobbak kerülhetnek az ikonok közé. Eddig csak Alan Shearer, Thierry Henry, Eric Cantona, Roy Keane, Frank Lampard és Dennis Bergkamp neve volt megtalálható.

Most viszont két névvel bővült a lista, ráadásul mindkettő középpályás és egykor az angol nemzeti együttes valamint saját klubcsapatainak is kapitányai voltak hosszabb-rövidebb ideig. Steven Gerrard és David Beckham méltán kerültek a Hírességek Csarnokába, amelynek az 1992-es megalapítása óta az a célja, hogy a pályán elért eredményeikkel nemcsak önmaguk és csapatuk renoméját emelték, de a liga elismertségét is.

David Bekcham a vörös ördögök legendás jobbszélsőjeként elévülhetetlen érdemeket szerzett a Manchester United hat bajnoki címében, de két kupagyőzelem mellett a magasba emelhette a Bajnokok Ligája serleget is. A félelmetes szabadrúgásairól híres labdarúgó is tagja volt az 1992-ben ifi bajnoki aranyat szerzett csapatnak, amelynek gerince később a felnőtteknél is megismételte ezt a bravúrt.

Becks 1995-ben debütált a Premier League-ben, és 265 alkalommal lépett pályára, amelyeken 62 gólt szerzett és 80 gólpasszt jegyzett – ez a liga történetének kilencedik legjobb statisztikai eredménye a játékosok számára összegzett listán. Az angol válogatottban 1996 és 2009 között 115 alkalommal lépett pályára és 17 gólt szerzett. Akárcsak Beckham, úgy a frissen beválasztott Gerrard is viselhette hazájának csapatkapitányi karszalagját.

Ha legendákat keresünk, annak ékes példája az a Steven Gerrard, aki pályafutása legnagyobb részében egyetlen klubot szolgált (leszámítva a levezetésnek szánt amerikai kalandot – a szerk.). A Liverpool ikonja 1998-ban debütált a felnőttek között és 2015-ös távozásáig 120 gólt szerzett és további 92 gólpasszt jegyzett az 504 Premier League-meccsén. Ez önmagában is hatalmas teljesítmény.

Ha hozzávesszük, hogy 17 évéből tizenkettőben a csapat kapitányaként tevékenykedett, akkor már érthető, hogy miért imádja minden Liverpool szurkoló. Gerrard hat alkalommal lett a PL hónap játékosa, de az év labdarúgója versenyfutásban 2002-ben, 2009-ben és 2014-ben is második lett. Az egyéni elismeréseket sosem hajszolta, nem úgy a csapatsikereket.

Bár a bajnoki cím nem jött össze a Liverpoollal, de kétszer nyert angol kupát és magasba emelhette a Bajnokok Ligája, az UEFA-kupa, valamint a Szuperkupa elsőségért járó serleget is. A válogatottban 114 alkalom jutott Gerrard számára, ezeken 21 alkalommal talált be az ellenfelek kapujába. Ha pedig azt hinnénk, hogy nem lettek volna méltó ellenfelek a szavazáskor, fussuk gyorsan át, kik voltak a jelöltek a listán…

A Hall of Fame jelöltjei:
Tony Adams, Sol Campbell, Andrew Cole, Ashley Cole, Didier Drogba, Les Ferdinand, Rio Ferdinand, Robbie Fowler, Matt Le Tissier, Michael Owen, Peter Schmeichel, Paul Scholes, John Terry, Robin van Persie, Nemanja Vidic, Patrick Viera, Ian Wright.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!