Kulcspozíció, ahova mindenképpen igazolni kellett. Az előző szezonban bajnok és kupagyőztes Falco KC mindössze egyetlen rutinos irányítóval „vészelte át” (rövid idézet Milos Konakov vezetőedzőtől) a teljes évadot. Ez alapján cseppet sem meglepő, hogy a klub első nyári igazolásként irányító posztra jelentett be új játékost.

A magyar válogatott Pongó Marcell a nagy rivális Arconic-Alba Fehérvártól érkezett. 2022-ben bronz-, egy évvel később pedig, éppen a szombathelyiek elleni kiélezett döntő után, ezüstérmet nyert előző csapatával. 26 évesen már jelentős külföldi tapasztalattal rendelkezik: öt szezont töltött Németországban. Játszott az élvonalbeli Ratiopharm Ulmban és az egyesület másodosztályú akadémiai csapatában, majd a szintén második ligás Nürnberg Falconsban.

A bajai születésű kosaras évről évre kiegyensúlyozottabb, sokat fejlődött a labdakezelése és a dobásbiztonsága. Az előző szezonban a kétpontosokat majdnem 58, a triplákat 37, a büntetőket pedig több mint 84 százalékkal értékesítette. Jól lát a pályán, ügyesen szervezi a játékot, képes megbontani az ellenfél védelmét. Hasznos csapatember, támadásban és védekezésben is lehet rá számítani, előbbit a múlt szezonban elért 12,2 pontos és 4,3 gólpasszos átlaga, utóbbit a meccsenként begyűjtött 4,1 lepattanója, továbbá az 1,4 megszerzett labdája támasztja alá.

Pongó a fizikai paraméterei alapján is illik a Falco stratégiájába: szinte pontosan ugyanolyan magas (194 centiméter), mint a sárga-feketék szerb irányítója, Stefan Pot, valamint a korábbi vezér, Váradi Benedek. Az átlagosnál magasabb 1-es remek taktikai lehetőség a szakmai stáb kezében, hiszen így könnyebben alakíthatók ki mismatch helyzetek. A magas irányító vagy egyszerűen átdobja, esetleg a gyűrű alatt veri meg alacsonyabb védőjét, vagy lábbal bizonyul gyorsabbnak magas, ám lassabb ellenfelénél. Mindemellett a magas 1-es a kollektív lepattanózásban, illetőleg akár a letámadásos védekezésben is nagyon hasznos lehet.

Pongó tehát érkezett, Pot pedig maradt. A szerb játékmester legutóbb hullámzó szezont zárt: az alapszakaszban és a Bajnokok Ligájában voltak kiemelkedő meccsei, időnként viszont sorban elhibázott dobások, valamint könnyelműen eladott labdák jellemezték a teljesítményét. Pot a rájátszásra „érkezett meg” igazán: a DEAC és a ZTE elleni párharcban 30, majd 35 VAL-os meccset is hozott. A szombathelyi drukkerek szívébe azzal lopta be magát végleg, hogy a bajnoki finálé 3. meccsén összeszedett sérülése ellenére pályára lépett a sorsdöntő 5. találkozón.

A szerb kosaras a bajnokságban 11,1 pontot (kettes: 52,8, tripla: 33,3, büntető: 81,5 százalék), 4,1 lepattanót és 4,7 gólpasszt átlagolt, alig 25 perc játékidő alatt, ami egyáltalán nem rossz statisztika. A következő szezonban főként a labdaeladásokra (az NB I-ben 2,4, a BL-ben 3,2 meccsenként), illetve a stabil dobóteljesítményre kell sokkal jobban figyelnie. Potra is igaz, hogy remekül lát a pályán, a passzkészsége átlag feletti, a társak ismerik és elfogadják.

A két karmesterrel megnőttek Konakov taktikai és rotációs lehetőségei. Egyrészt eltérő stílusú, tempójú 1-esekről van szó, akikkel többféle játékrendszer is megvalósítható. Másrészt a vezetőedző többet forgathatja, pihentetheti az irányítóit, ami a bajnokság és a BL okozta kettős terhelés közben, a nemzetközi kupa kőkemény fizikalitását ismerve biztosan fontos lesz a Falcónak. Érdekes kérdés, hogy a sárga-feketék tétmeccseken alkalmazzák-e a kétirányítós felállást, ami az ellenfeleknek szintén komoly fejtörést jelenthet. Mindenesetre a Pot–Pongó-duóhoz hasonló kvalitású irányítópáros várhatóan nem pattogtat majd az NB I-ben.

A 2001-es születésű Verasztó Péternek epizódszerep jutott az előző szezonban, és a „két P” mellett valószínűleg ez vár rá az új idényben is. A saját nevelésű irányító 19 bajnokin lépett pályára, átlagban kevesebb mint 7 percet töltött a parketten 2022/2023-ban. Ráadásul nagyon peches volt: a februári válogatott szünetben megsérült egy edzőmeccsen, így az utolsó 3 hónapban már nem tudott játszani. Verasztó elég hatékony tripladobó, azonban a labdavezetését muszáj fejlesztenie, ha szeretne érdemi játékpercekhez jutni. Emellett védekezésben kell határozottabbnak lennie. Előnye, hogy az új idényben még belefér az U23-as fiatalszabályba.

A múlt szezonban a korábbiaknál jóval többet forgatta a karmesteri pálcát az Arena Savaria közönsége által egyszerűen csak MVP-ként emlegetett Perl Zoltán. A kényszer szülte helyzetet a Falco csapatkapitánya ügyesen megoldotta: a kosárlabda IQ-ja bőven adott ahhoz, hogy elsőszámú labdakezelőként játsszon. Ősztől azonban valószínűleg már kevesebbet látjuk irányítani, ez a feladat Poté és Pongóé lesz. Perl pedig a két 1-es átadásaiból szórhatja tovább a kosarakat, nagyrészt az eredeti posztján, 2-esként, azaz dobóhátvédként.

A bajnok és kupagyőztes sárga-feketék a hétvégén az olaszországi Brindisiben szerepelnek egy nemzetközi felkészülési tornán.

Sorozatunkat a Falco dobóhátvédjeivel folytatjuk – a szerk.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!