Sorozatunk első epizódjában az irányítókat vettük górcső alá.

Akciódús olasz melót zárt hétvégén a Falco KC. A sárga-fekete csapat 24 óra leforgása alatt két izmos Serie A-s ellenféllel nézett farkasszemet a XII. Memorial Pentassuglia felkészülési tornán. Az első mérkőzésen a vasi együttes hatékony támadójátékkal verte a GEVI Napolit (92-90), másnap pedig kiélezett küzdelemben maradt alul a házigazda Happy Casa Brindisivel szemben (80-84). Ezzel a bajnok és kupagyőztes Falco a második helyen végzett.

Milos Konakov vezetőedző még az elutazás előtt azt mondta, a közelgő Bajnokok Ligája-évad miatt hasznos találkozniuk olyan ellenfelekkel, akik NBA- vagy Euroliga-múlttal büszkélkedhetnek, a torna pedig megmutatja, hol tartanak a felkészülésben. Nos, egyebek mellett az is kiderült, hogy a szépen formálódó csapatban kiemelt szerep jut majd a dobóhátvédeknek. Nemrég megkezdett játékoskeret-elemző sorozatunkat velük folytatjuk.

A 2-es poszton a saját nevelésű Perl Zoltán kívánkozik az élre. A válogatott alapembere olasz földön is ellenállhatatlan volt: a Napolinak 23, a Brindisi ellen 26 pontot szórt. NBA-nyelven szólva Perl a „franchise player” a Falcóban, ő a csapatkapitány, a klub arca, kiemelkedő képességű, ösztönös zseni, köré épül az együttes. A válogatott alapembere támadásban parádés: rendre a sárga-feketék legeredményesebbje, az NB I-ben 18,6, míg a BL-ben 17,7 pontot szerzett az előző szezonban. Sebessége és passzkészsége miatt kulcsfigurája a gyorsindításos játékoknak, kiválóan egy-egyezik, védjegye a középtávoli tempódobás. Sok faultot harcol ki, a szabálytalanságokért járó büntetőknél pedig kíméletlen: a hazai élvonalban 91,3, míg a BL-ben 92 százalékkal célzott a vonalról, ezek extra mutatók.

Védekezésben azért valamivel halványabb, mint támadásban, ennek ellenére jó lepattanózó, illetve a labdaszerzésekhez szintén adott a képessége. Perl intelligens, higgadt kosaras, nehéz kimozdítani a mentális egyensúlyából, ráadásul 28 évesen a legjobb korban van. Mindent elmond róla, hogy többnyire még az ősi riválisok szurkolói is elismerik a képességeit.

Nyáron a Budapesti Honvédtól került Szombathelyre a 2001/2002-es korosztály egyik legnagyobb tehetsége, Tanoh Dez András. A 21 éves dobóhátvédet a Falco kivásárolta élő szerződéséből, ami ritka a magyar kosárlabdában. Az ifjú titán hasonló stílusú, mint Perl: gyors, atletikus, ügyesen egy-egyezik, hatékonyak a betörései. Első élvonalbeli szezonjában sokat játszott, átlagban 26,6 percet töltött a parketten, a Honvéd fontos tagjának számított. A Falcóban valószínűleg kevesebb játékidőért is keményen meg kell küzdenie.

Ebben segítheti, hogy igazi versenyzőalkat: 27 pontjával éppen a Nyíregyháza elleni, a bennmaradás szempontjából sorsdöntő meccsen nyújtotta legjobb teljesítményét. Szorgalmas játékos, nyáron Ulmban, egyhónapos edzőtáborban vett részt, ahol főként a technikai képzésére helyezték a hangsúlyt. Az olasz torna bizonyította, muszáj előrelépnie, például védekezésben. Továbbá dobásbiztonságban, hiszen a múlt idényben a büntetőket alig 52 százalékkal értékesítette, ami édeskevés. Várhatóan résztvevője lesz azoknak a szombathelyi egyéni képzéseknek, amelyek Kovács Benedeknél jelentős fejlődést eredményeztek.

Szintén új igazolás a keretben a horvát válogatott Antonio Jordano. A 24 éves, Tanoh Dezhez hasonlóan 190 centi magas kosaras Zadarban kezdte, majd a francia másodosztályú Chalonban fejezte be a múlt szezont. A horvát csapat színeiben a kiemelkedő délszláv klubokat tömörítő, bivalyerős Adria Ligában jó számokat ért el: 29 perc alatt 14,4 pontot dobott, a ketteseket 52, a triplákat 37, a büntetőket 88 százalékkal értékesítette. Korábbi statisztikája és a Brindisiben mutatott teljesítménye alapján kijelenthető, Jordano vérbeli shooter, igazi dobógép, aki meccsenként akár 10-12 hárompontost is ráemel. Olaszországban kétarcú volt: a Napoli ellen úgy szórta a triplákat, mint rutinos pék a lisztet (5-öt küldött a gyűrűbe), a Brindisivel szemben viszont csalódást keltő nulla ponttal zárt.

Olyan karakternek tűnik, akinek ha beesnek az első dobásai, akkor csodákra lehet képes. Jordano stílusa a tavalyi együttesből Raymond Cowelsére hasonlít, a vezetőedző szerint rendkívül pozitív hozzáállású, sokoldalú kosárlabdázó, és úgy kezeli a Falcót, mintha egyenesen a Los Angeles Lakershez szerződött volna. Ráadásul Michael Jordan mezszámát (a 23-ast) viseli, és a neve is szinte megegyezik az egykori chicagói főbikáéval… Egyelőre azonban kérdés, hogy az új fiú tényleg hoz-e némi Amerikát az Arena Savariába.

Összességében a Perl–Tanoh Dez–Jordano-hármas nagyon komoly taktikai és rotációs lehetőségeket ad a szakmai stáb kezébe: a szellemi vezért és az első számú pontszerzőt, a feltörekvő fiatalt, valamint a megszállott triplagyárost. A 23 éven aluliakra vonatkozó szabály miatt a bajnokságban várhatóan Tanoh Dez a kezdőötös tagja lesz, Perl szokás szerint a kispadról beszállva ad új lendületet, míg Jordano a 2-es mellett időnként akár 3-as poszton, bedobóként is szerepelhet. Úgy tűnik, a hátvédeknél a hatékony egy-egy elleni játék, a gyorsindításokra épülő támadásszervezés és a távoli tűzerő biztosított.

A bő keret tagja még két U20-as kosaras, Hansen Dániel és a Falcót egykor a helyi B-középből buzdító Németh Bálint. Ők az edzéseken sokat tanulhatnak majd Perléktől, továbbá főleg azért küzdhetnek a közelgő idényben, hogy bekerüljenek a 12 fős meccskeretbe.

Sorozatunkat a bedobókkal/kiscsatárokkal folytatjuk.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!